Campus Mundival Belgiumban

A 2017/18. őszi félévet Belgiumban, Louvain la Neuve városában töltöttem Campus Mundi ösztöndíj keretében. Régóta a terveim között szerepelt már a külföldi tanulás, és nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy hova is menjek. Végül Louvain-la-Neuve-re esett a választásom, egyrészt,  a francia nyelv miatt, másrészt pedig, mert jókat hallottam róla a többi diáktól, akik ott tanultak egy félévet. Belgium amiatt is izgatta a fantáziámat, mert soha nem jártam még Európa azon részén, és reméltem, hogy kicsit jobban megismerhetek majd egy új kultúrát, és sok új embert.

Louvain-la-Neuve-ben az a jó, hogy egy pár évtizede épült kisváros, amit gyakorlatilag az egyetem miatt építettek. Ettől nagyon diákközpontú az egész, az összes egyetemi épület bent van a központban, szinte egy helyen. A városban itt találhatóak kifejezetten diákoknak kialakított éttermek, gofrizók, szendvicsezők, bárok, különböző boltok, mind azért, hogy az ottanulók mindent megtaláljanak, amire szükségük lehet. A központból teljesen ki vannak tiltva az autók.  A központi rész elhagyásával pedig mindenhol kollégiumi épületek és kiadó lakások találhatóak. Nagyon tetszett, hogy volt a városban egy kis mesterséges tó is, mellette egy hatalmas zöld területtel, ahol jóidőben nagyon jó volt kiülni, beszélgetni, esetleg meginni egy-két jó belga sört. A városban a sporotlnivágyók is könnyen megtalálják a helyüket, hiszen a tó körül volt egy kialakított futópálya is, az iskolának pedig volt egy sportközpontja, ahol körülbelül 40 fajta sport közül lehetett válogatni.

Az órák nagyrészt franciául voltak, de sokan franciatudás nélkül jöttek ki, tehát angol kurzusokat is lehetett bőven találni. Kifejezetten a külföldi diákok részére az iskola francia nyelvtanfolyamokat nyújtott, minden tudásnak megfelelő szinten. Ezt a lehetőséget kihasználva sikerült nekem is haladó szintre fejlesztenem a francia nyelvtudásomat, arról pedig nem is beszélve, hogy a kurzsok által a mindeddig nem létező szaknyelvi ismeretségem is egy biztos tudássá fejlődött.

A Campus Mundi ösztöndíj egy nagyon jó lehetőség arra, hogy sok új emberrel találkozz, új kulúrákat ismerj meg. Az ösztöndíjnak köszönthetően egy kicsit nyitottabbá tudsz válni  mindarra, ami körülötted van, nagyszerű helyekre utazhatsz. Nagyon sok külföldi diák van a városban a világ minden részéről, Kanadából, Argentínából, Kínából, valamint Európa szinte összes országából. Velük nagyon könnyű megtalálni a közös hangot, hiszen mindenki azért van ott, hogy  új embereket ismerjen meg, és új, érdekes dolgokat tanuljon. Az egyetem elvárásai lehetővé tették, hogy ez az időszak ne csak a tanulásról szóljon. A félév során szinte egész Belgiumot bejártuk, megnéztük Brüsszelt, a tündéri Brugest a karácsonyi vásár idején, Leuvent, Gentet, Antwerpent, az Északi-tengert, sőt még Franciaországra is jutott egy kis idő.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy menjen és vágjon bele, hiszen ilyen lehetőség később nagy valószínűséggel nem lesz az életetekben ! Én csak a magam nevében beszélhetek, de az elején én is féltem egy kicsit, és nagyon sokat gondolkodtam, hogy kimenjek-e.Most, hogy hazajöttem, már rájöttem, hogy  nagyon megbántam volna, ha kihagyom ezt a lehetőséget. Az életemnek egy nagyon fontos része lett ez a félév, amit Belgiumban töltöttem. Nagyon sok új tapasztalattal és baráttal gazdagabban jöttem haza.

Klucsai Nóra tagunk írása

Photo by Daniël van der Kolk on Unsplash