Egy kudarcra ítélt nyomozás anatómiája, a móri bankrablás 15 év távlatából.

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2017.05.09
17:00 - 19:00

Helyszín
SZTE Rektori épület

Kategóriák


  • május 9-én került sor a 2000-es évek egyik legsúlyosabb bűncselekményére.
  • 8 ember vesztette életét a móri Erste bankfiók kirablása során.
  • Az események rendkívüli súlyossága megrázta a közvéleményt. Mindenki az elkövetők mihamarabbi megbüntetését követelte.
  • A nyomozó hatóságokra nehezedő média és politikai nyomás az eljárás teljes kudarcát eredményezte: egy olyan embert helyeztek vád alá és ítéltek el jogerősen, akiről később kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy semmi köze nem lehetett a bűncselekményhez.

A móri tragédia 15 éves évfordulóján a Pro Jure Egyesület Kaiser Ede védőjét látja vendégül. Dezső Antal védőbeszédében briliáns módon mutat rá a vádirat gyenge pontjaira, ám az így ébresztett kételyek csak a mából visszatekintve válnak egyértelművé.

Dezső Antal beszélgetőpartnerének a jogi kar emblematikus oktatóját Ragány Zoltán tanár urat kértük fel, aki meggyőződéssel állítja: a móri nyomozás kriminalisztikai baklövéseit – a hallgatói ifjúság okulásául − az egyetemen kellene tanítani. Ezt az űrt kívánja programunk betölteni, mely a tragédia 15. évfordulóján egyfajta mementóul is szolgál számunkra: jövőben ne történjen hasonló justizmord, mert az elhamarkodott döntések gyakran helyrehozhatatlan károkat okozhatnak

.