Egy táncdráma és ami mögötte van

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2019.09.11
17:00 - 18:30

Helyszín
Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Kategóriák Nincs Kategóriák


Szeged egyik meghatározó eseményének, a nagy árvíznek (vagy, ahogy a korabeli sajtó nevezte: a „Nagy víznek”) 2019-ben van a 140. évfordulója. Ennek az évfordulónak állított emléket a Szegedi Nemzeti Színház színpadán a Szegedért Alapítvánnyal együttműködésben megvalósuló „Szeged szebb lesz, mint volt” című táncjáték.

Az előadás – amelynek írója Hell István, rendező-koreográfusa pedig Simoncsics Pál volt – Ferenc József elhíresült mondatáról kapta a címét. A valós történelmi eseményeket alapul vevő táncdráma izgalmas kérdésként veti föl, hogy a valós történéseket, mint a víz betörését, a városvezetők vitáit vagy az árvízben eltűnt emberek küzdelmeit miképpen lehet a tánc, a zene valamint a színházi látvány forma-nyelvén ábrázolni.

Ennek apropóján 2019. szeptember 11-én 17 órától beszélgetést szervez a Pro Jure-Egyesület a Szegedi Joghallgatókért civil szervezet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kari Társalgójában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54., III. emelet), amely során a „Nagy víz” helytörténeti és történelmi aspektusairól Marjanucz László történész, tanszékvezető egyetemi tanár, míg Hell István és Simoncsics Pál e tragikus esemény színpadi ábrázolásának lehetőségeiről beszélnek. E rendezvényre Egyesületünk a joghallgatókon kívül a szegedi érdeklődő közönséget is szeretettel várja.

 

Posted Under