Hajnali rajtaütések – egy versenyjogi előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2018.03.21
15:00 - 17:00

Kategóriák


„Háromféle vállalkozás létezik: ahol már végzett kutatást a versenyhatóság, ahol majd kutatást fog végezni, és ahol éppen kutat…”

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) régóta alkalmazza a hajnali rajtaütés („dawn raid”) jogintézményét, elsődlegesen kartell-gyanú fennállása esetén. Ennek során a GVH munkatársai bejelentés nélkül a gyanúba került társaság valamennyi papíralapú, valamint elektronikus dokumentumát, kommunikációját, illetve kommunikációs eszközeit (laptopokat, telefonokat, stb.) áttekinthetik, lefoglalhatják, valamint a társaság bármelyik helységébe beléphetnek, a társaság bármely munkatársától felvilágosítást kérhetnek.

A GVH az eljárásai többségét váratlan, előre be nem jelentett rajtaütéssel kezdi meg. Egy rajtaütés elrendeléséhez elég annak gyanúja, hogy egy vállalkozás kartellezett, vagy egyéb versenyjogba ütköző magatartás részese volt.

Vendégünk a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi vezető szakértő ügyvédje, Dr. Kocsis Márton, a Gazdasági Versenyhivatal egykori munkatársa komoly tapasztalattal rendelkezik a rajtaütések terén. Egy rendkívül érdekes és szórakoztató beszélgetésre lehet számítani március 21-én, szerdán 15-órától a szegedi Jogi Kar 214-es termében.

Programunk előadója, Dr. Kocsis Márton tanulmányait az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte, ahol 2007-ben szerezte meg diplomáját.
Ezt követően a Gazdasági Versenyhivatal munkatársaként dolgozott 2015-ig, melynek köszönhetően komoly tapasztalatokkal rendelkezik a hajnali rajtaütések terén. 2015 óta a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa. Szakterületei: versenyjog, felvásárlások, fogyasztóvédelem. A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda külön versenyjogi kézikönyvet állított össze, Rajtaütési kézikönyv címen a vállalkozások számára, amelyet a honlapjukon lehet ingyenesen letölteni. Az iroda 2017-ben a Wolters Kluwer jogi kiadó pályázatán, a Jogászdíjon a legjobbnak bizonyult a versenyjogi és ingatlanjogi kategóriában is.