Kutatók éjszakája 2016, Hiénák a betegágy körül

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2016.09.30
20:00 - 22:00

Kategóriák


Alternatív medicinák a büntetőjog tükrében.
„A modern orvostudomány paradigmaváltás előtt áll, a molekuláris biológia technológiái alapvetően új lehetőségekkel kecsegtetnek mind a diagnosztika, a prevenció és a terápia tekintetében.
Az autentikus tudományok mellett azonban él és virul egy párhuzamos árnyékvilág, az áltudományok hatalmas birodalma. Sokan az íriszből olvassák ki a betegségeinket, mások végtelen hígítású oldatokkal, mágneses paplanokkal, lúgosítással, valamint nem létező energiamezők egyensúlyba hozásával gyógyítanak. Másrészről, táplálkozásguruk bódítják a népet bizonyítatlan tanokon alapuló elképzeléseikkel és termékeikkel. A tudományalapú gyógyítás presztízse soha nem látott mélységek felé zuhan, míg az alternatív gyógyítás népszerűsége egyre emelkedő dinamikát mutat.”- részlet Boldogkői Zsolt Hiénák a betegágy körül c. könyvéből

Hogyan képes reagálni minderre a büntetőjog? Beszélhetünk-e egyáltalán bűncselekményekről? Hol a határ a felelősségre vonás tekintetében?
A beszélgetőtársak jogesetek feltárásával, és a hallgatóság aktív közreműködésével tesznek kísérletet ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására.
Akik beszélgetnek: Dr. Karsai Krisztina egyetemi tanár, A Szegedi Tudományegyetem Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetője.
Dr. Boldogkői Zsolt egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Biológiai Intézet professzora, a Hiénák a betegágy körül, és számos sikerkönyv szerzője
Moderátor: Dr. Gál Andor tanársegéd