New Space – a nemzetközi űrjogi előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2018.04.25
18:00 - 20:00

Helyszín
Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Kategóriák


2024-ben már embert küldenénk a Marsra?
 
2020-ra már az űrturizmus is megvalósítható lesz?
 
A nemzetközi űrjog a következő évtizedekben új kihívásokkal fog szembenézni, tekintettel az űrtechnológia fejlődésére és a feltörekvő magánszektor tevékenységére. Több amerikai milliárdos, köztük a Tesla vezetője már saját űrvállalatot alapított, mivel üzleti lehetőséget látnak az űrkutatásban illetve annak fejlesztésében. Ez az új típusú űrszektor a New Space.
 
Jelenleg olyan technológiák fejlesztésén dolgoznak ezek a magánvállalatok amelyekkel hamarosan megvalósíthatóvá válik többet között az aszteroida bányászat, űrturizmus vagy az űrszemét kiaknázása. Az USA és Luxemburg szeretne ezen a területen vezető szerepet betölteni, azonban heves vita folyik arról, hogy az erre vonatkozó jogszabályaik vajon nem ellentétesek-e a nemzetközi űrjoggal. A New Space várhatóan számos olyan kérdést fog felvetni amelyeket mindenképpen tisztázni kell.
 
Vendégünk Dr. Sárhegyi István, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje, valamint a Joghallgatók Önképző Szervezetének (JÖSz) igazgatója. Az egyetem elvégzése után részt vett a Nemzetközi Űregyetem Space Studies programjában és szakterületei között az űrjog is szerepel.
 

Április 25. – 18 óra (SZTE-ÁJTK, 211-es terem)

A belépés ingyenes.

Facebook esemény

Programjaink