A nürnbergi per – a háborús bűnösök felelősségre vonása

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2018.04.04
17:00 - 20:00

Helyszín
Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Kategóriák


A nürnbergi per előadás plakátja

A második világháború az emberiség történetének eddigi legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa. Összesen 72 millió áldozatot követelt, beleértve az üldöztetések és a holokauszt következtében elhunytakat.
A világégés legfőbb felelőseinek tartott náci háborús bűnösök felelősségre vonását Nürnbergben létrehozott Nemzetközi Katonai Törvényszék folytatta le. A híres nürnbergi per 1945. november 20-án vette kezdetét, melynek során 24 vádlott bűnösségéről döntöttek, akik mind a legyőzött Németország katonai, politikai vagy gazdasági vezetői közül kerültek ki. A vádlottakat, többek között, béke és, emberiség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel vádolták. A nürnbergi törvényszék a győztes nagyhatalmak ideológiai összeütközésektől nem mentes együttműködésre épült.
A per jogfejlődésre gyakorolt hatása is igen jelentős, hiszen a nemzetközi büntetőjog alapelveivé vált szabályokat is ekkor alkották meg.
Meghívott előadónk Dr. Ádány Tamás Vince, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Nemzetközi Közjogi Tanszékének tanszékvezetője és a nemzetközi büntetőjog elismert kutatója.
 
Mindenkit szeretettel vár a Pro Jure Egyesület! 🙂
És végül egy képrejtvény

 Joachim von Ribbentrop

Birodalmi külügyminiszter, a neve leginkább a szovjetekkel megkötött paktumról ismert, melynek titkos záradékában a két nagyhatalom érdekszférákra osztotta fel egymás között Európa keleti részét. Részt vett a “végső megoldás” kialakításában, és fontos szerepe volt Magyarország háborúból való kiugrásának megakadályozásában is.
Nürnbergben bűnösnek találták mind a 4 fő vádpontban és kötél általi halálra ítélték.

Hermann Göring

Az I. világháborúban sikeres vadászpilóta volt, majd később a német légierő (Luftwaffe) parancsnoka lett. A Harmadik Birodalom egyik legfőbb politikai és katonai vezetője volt, akit Hitler többször is az örökösének nevezett.
Göring volt a nürnbergi per vádlottjai közül a “legnagyobb hal”. Őt szintén mind a négy vádpontban bűnösnek találták, és kötél általi halálra ítélték. Azonban ezt megalázónak érezte, ezért néhány órával a kivégzése előtt ciánkapszulát vett be, és öngyilkos lett.