A tengeri kalózkodás modern valósága

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2017.11.23
18:00 - 20:00

Kategóriák


A kalózkodás szó elhangzásakor a legtöbb embernek manapság már az illegális fájlletöltés jut eszébe, pedig a hagyományos értelemben vett, tengeri kalózok sem tűntek el a világtengerekről,
hanem épphogy újra aranykorukat élik: 2016-ban 191 bejelentett támadás történt világszerte. Legutóbb épp egy honfitársunk esett kalózok fogságába.

A kalózok komoly problémát jelentenek a nemzetközi közösségnek, illetve amellett, hogy jelentős károkat okoznak a világgazdaságnak, támadásaik emberi életeket is veszélyeztetnek.

Hogyan védekezhetnek hatékonyan a hajósok a támadásokkal szemben? Milyen katonai és jogi módszerek lehetségesek a kalózok megfékezésére? Le lehet-e egyáltalán valaha számolni egy
olyan bűncselekménnyel, mely egyidős a tengeri hajózással? Indokolt-e a kalózkodás bűntettének „felvétele” a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé?

Egyesületünk vendége Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának megbízott főigazgatója, a téma szakértője, aki több tanulmányban is foglalkozott már ezzel a kérdéssel.

Esemény