Magyar Közöny: Folytatódik a „tudományos sportfesztivál” – áprilisban startol a II. Jurista Kupa

A Széchenyi István Egyetem jogi kara és a győri EHÖK szervezésében április 26. és 28. között rendezik meg a II. Jurista Kupát. A sportfesztivál 2017-ben vette kezdetét a Pro Jure és az SZTE ÁJTK HÖK közös szervezésében.
Horváth Kornéllal és Dr. Pétervári Mátéval beszélgettünk.

2019. április 26. és 28. között Győrben rendezik meg a II. Jurista Kupát. A kulturális sportfesztivált hagyományteremtő céllal indította útjára még 2017-ben a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért diákszervezet és az SZTE ÁJTK HÖK.

Hogyan látjátok így utólag, milyen volt az I. Jurista Kupa visszhangja?
– Horváth Kornél: Úgy gondolom, a célt maximálisan sikerült elérnünk, hiszen sikerült tovább örökítenünk ezt az egyedülálló sportrendezvényt, amely már második alkalommal kerül megrendezésre idén Győrben április 26. és 28. között.

– Dr. Pétervári Máté: Végül még magunk is meglepődtünk, mekkora igény volt rá a többi jogi kar részéről, már csak a szurkolók tekintetében. A drukkerek körében egyértelműen Debrecen vitte a pálmát!

– H. K.: Amellett, hogy sikeres volt az első Kupa, azt is el kell mondanunk, hogy voltak azért rázósabb helyzetek is. Hatalmas energiát igényelt ez egy ilyen fiatal diákszervezettől. Itt ugye nem csak egy sportrendezvényről volt szó, nem volt mindegy az előadók leszervezése sem. Nagyon büszke vagyok a Pro Jure tagjaira, ugyanis ki-ki a maga módján hozzá tette a tőle telhetőt! Örültünk, hogy végül is jól sikerült, elégedettek lehettünk.

– P. M.: Igen, büszkék lehetünk minden egyes tagtársunkra! Kétség sem fér hozzá: Egy ilyen nagy rendezvény megszervezéséhez szükséges skillekkel sok esetben még egy felnőtt ember sem rendelkezik, nemhogy egy joghallgató. A szurkolás tekintetében azért nagyobb elvárásaink lettek volna a sajátjainktól is.

Mint kezdeményezők, milyen módon örökítitek tovább az I. Jurista Kupa céljait, szellemiségét?
– H. K.: Sor került a Codex Jurista megfogalmazására, amelynek aláírói vállalják a Jurista közös szellemiségét, annak céljait. Ezzel a dokumentummal kívántuk életre hívni a Jurista Közösséget, melynek kódex aláírói – azaz az összes részt vevő jogi kar hallgatói szervezetei – az elfogadással automatikusan tagjaivá válnak. Természetesen vonatkozik ez a részt vevő sportolókra is. A Jurista Kupa folytonos és fenntartható működését a jelenlegi szervezők, az alapító szegedi Pro Jure által működtetett Jurista Iroda és a volt szervezők megfelelően koordinált tevékenysége mozdítja előre.

– P. M.: Az volt ezzel a cél, hogy a know-how-t tovább tudjuk adni, hiszen nekünk is óriási segítség lett volna, ha már előttünk valaki megszervezi a kupát.
– H. K.: Mindezek érdekében egy JurisTEAM-et is felállított az Egyesület a közös munka koordinálására. Sajnos a miskolciak nem vettek részt az első Juristán, azonban idén remélhetőleg pótolják majd a hiányosságaikat.

Elkezdődtek már az edzések?
– H. K.: Igen, már a március 18-i héttel elkezdődtek az edzések, a felkészülésben a Hattyas sori SZTE Sportközpont tanárai vannak segítségünkre.

Milyen sportágakban próbálhatják ki magukat a szegedi hallgatók a győri megmérettetésen?
– H. K.: Bár a jelentkezés mostanra már lezárult, Szeged B33 kosárlabdában, fociban, röplabdában és sárkányhajózásban
is indít csapatokat. Majdnem 40 sportolóval veszünk részt a versenyen, amely 15-20 szurkolóval egészül majd ki, hiszen nemcsak sportólókra van szükség a szegedi juristák sikeréhez.
Ezúton szeretnénk megköszönni Prof. Dr. Balogh Elemér dékán úrnak a támogatását, aki 50 fő oda-vissza buszoztatására ajánlotta fel segítségét!

Horváth Kornél, a Pro Jure elnöke és Dr. Pétervári Máté Pro Jure alapító tag, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék adjunktusa, valamint a Magyar Közöny munkatársai: Babinszki Vera (j1) és Erdősi Gergely (j2) [Fotó: Verebélyi Valentin]
Természetesen a kikapcsolódás sem maradhat el: A II. Jurista Kupa színpadán Csordás Tibi a Fiesta zenekarból, valamint a legendás UFO Együttes már biztosan ott lesz! Téged is vár a II. Jurista Kupa Győrben, 2019. április 26. és 28. között!

Készítették: Babinszki Vera és Erdősi Gergely
Megjelent 2019. április 16-án, a Magyar Közöny – a szegedi joghallgatók hivatalos lapja ÁSZ napi számában.