Miért jó gyakornoknak lenni?

Felvetődhet a kérdés, hogy miért akarna az ember az előadások és a szemináriumok sokasága közben még tizenkét hétig szakmai gyakornoki programon részt venni, mikor sokszor egyik zárthelyiről feléledve ugrunk bele a másikba? Vajon hogyan lehet teljesíteni az egyetemi elvárásokat, és a vizsgákra való maximális felkészülést, ha szinte nem is hallgatjuk közben az előadások anyagát?

A következőkben hallgatótársaitok tapasztalatait olvashatjátok a szakmai gyakornoki programról:

Klucsai Nóra (harmadéves joghallgató): „A gyakorlati időmet a Juhász és Csvila Ügyvédi Irodában töltöm. Hasznosnak tartom, hogy 12 hétig tart a program, hiszen sokkal többet tanulhatok, és sokkal több szakmai tapasztalatot szerezhetek így, mint a kötelező kétszer három hét alatt. Előnye még a programnak, hogy a hallgatók egyéni tanrendet kapnak, így az iskola miatt nem kell aggódni. Egyébként az irodában is rugalmasak ezzel kapcsolatban, ami azért jelentősen megkönnyíti a dolgomat. A gyakorlat alatt rengeteg olyan dolgot megtanulok, amit az egyetemi órák keretein belül nem, és látom a „jogászkodás” gyakorlati részét is. Szerintem ez a későbbi elhelyezkedésnél is nagy segítség lesz majd. Sokat számít, hogy a diploma megszerzése után már 3 hónapos szakmai gyakorlattal fogok rendelkezni, ez pedig jelentős előnyt nyújt majd azon társaimmal szemben, akik nem vettek részt ilyen programban. Élvezem az irodában töltött időt, minden nap szívesen megyek dolgozni várva az újabb és újabb kihívásokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a következő félévben jelentkezzen a program keretében valamelyik gyakorlati helyre.”

 

Sápi Emese (másodéves joghallgató): „Sápi Emese, másodéves joghallgató vagyok, az ÁJTK Karrier Iroda gyakornoki program volt résztvevője, és remélem a jövendőbeli is. Gyakorlatomat a Szegedi Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Osztály és Bűnmegelőzési Alosztályán töltöttem. Ez a program tökéletes arra, hogy megtanítsa, mi is vár ránk a diploma után, mi is a jog használata.
A töménytelen száraz anyagot megszínesítik valóságos élettel, ezzel megkönnyítve a tanulást is. Tapasztalatból, élményekből sokkal jobb tanulni. Nekem életre szóló kapcsolatokat és lehetőségeket adott. Tudom, hogy mi az az irány, ami engem motivál, ugyanakkor azt is át lehet élni, hogy mi nem. Bátran merem ajánlani, mert ezzel csak nyerni lehet!”

 

 

Chugyik Bettina (harmadéves joghallgató): „Gyakorlatomat dr. Mészáros Milán egyéni ügyvédnél töltöm. Úgy gondolom, hogy mindig is bántam volna, ha nem jelentkezek a gyakornoki programra, mert ez által rengeteget tanultam a valódi jogászi munkáról, nagyszerű élményekkel gazdagodtam. A gyakorlati alkalmazásban megszerettem a polgári jogot, mert amit nagy nehezen a fejembe vertem a vizsgákra, az végre megmutatta magát az életben is, és jó volt látni, hogy e jogintézmények hogyan érvényesülnek például egy adásvételi szerződésben, vagy akár egy egyesület bejegyzésénél,és sorolhatnám… Szóval mindenkit csak sarkallni tudok, hogy minél hamarabb teljesítse a programot, mert nagyon hasznos tudást lehet ott szerezni, ami az önéletrajzunkban is szuperül fog mutatni.”

Ha többet szeretnétek megtudni a Szakmai Gyakornoki Programról, akkor keressétek dr. Visontai- Szabó Katalin adjunktus asszonyt, az ÁJTK Karrier Iroda vezetőjét, vagy gyertek el a Pro Jure Egyesület  előadásaira, ahol szokott ezekről is szó lenni.