Néhány gondolat a PHD képzésről

 

A frissen végzett jogászok a megterhelő „záróvizsgás” hónapok után talán egy ideig nem is szeretnének gondolkodni azon, hogy merre tovább. Nyár középen azonban mindenki rájön arra, hogy véget értek az egyetemi évek, ideje beállni a munka világába, a véget nem érő körforgásba. Mit lehet kezdeni ezzel a – valljuk be – nagyon erős diplomával? Ügyvéd legyek? Vagy menjek a közigazgatásba? Ezek a kérdések szinte minden fiatal jogász fejében megfordulnak. Való igaz, hogy egy nagyon nehéz időszakról beszélünk.

Hajdu Szabolcs tagunk írása

 

Tudományos irányultság

Az érem másik oldalán azonban azokat a személyeket lehet találni, akik már joghallgatói korukban is inkább a tudománynak, tudományos munkáknak szentelik idejüket. OTDK, különböző tanulmányi és perbeszéd versenyek: ezekből általában azt lehet levonni, hogy tudományos közegben mozgó joghallgatók diplomájuk megszerzése után a doktori képzést választják.

A PhD egy olyan tudományos fokozat, amely egy adott tudomány területén végzett kutatás elvégzésének igazolására szolgál.

Természetesen a jogi diploma megszerzése után itt Szegeden is lehetőség van „nagydoktorit” szerezni. A jelentkezés az általános formában zajlik, vagyis különböző dokumentumok (diploma másolata, nyelvtudást igazoló dokumentum stb.) mellett önéletrajzot és motivációs levelet is szükséges csatolni a pályázathoz.

A doktori képzés menete

A jelenlegi rendszerben a doktori képzés négy éves, amelyben az első két év főként a tudományos alapozásról szól. Ez azt jelenti, hogy a doktoranduszok olyan kurzusokat hallgatnak, amelyek elsősorban a kutatásuk minél kedvezőbb feltételeit próbálják elősegíteni. Így az első két évben lehetőség nyílik a különböző módszertani, tanulmányírási és retorikai képességek elsajátítására. A második év végén minden PhD hallgatónak ún. komplex vizsgát kell abszolválnia, valamint egy pályamunkában kell bemutatnia az eddigi kutatási eredményét. A második két évben már csak a disszertációra lehet (és kell is) fókuszálni. Ezeken kívül természetesen több olyan követelményt, illetve feltételt lehetne kiemelni, amelyek szükségesek a PhD titulus megszerzéséhez, azonban a legfontosabb információkat a fentebb említett adatok jelentik.

Kiknek érdemes tehát ilyen irányba mozdulni?

Összességében azoknak érdemes a doktori képzésre jelentkezni, akik nem szeretnének elszakadni a könyvektől, valamint képesek arra, hogy több éven keresztül kutassanak egy adott témát. A négy év alatt megírandó PhD értekezés jól példázhatja egy jogász jogtudományokban való jártasságát.

 

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash